Organisatie

De Stichting Gedenkbomen is een initiatief van de Henri van Abbe Stichting, die als erfgoedwaakhond probeert historische gebouwen en structuren voor de stad Eindhoven te behouden. Zo is ze ook geïnteresseerd in historische groenstructuren en alles wat de stad aangenaam maakt om in te leven.

In samenwerking met de gemeente Eindhoven is in 2011 de Stichting Gedenkbomen opgericht. We willen Eindhoven groener maken en tevens het groen meer betekenis geven door er een gedenkwaardige bestemming aan te geven. Alle Eindhovenaren kunnen meedoen! Zo heeft de Stichting met de hulp van de gemeente inmiddels honderden bomen in onze stad gepland en honderden Eindhovenaren blij gemaakt.

Het bestuur van de Stichting bestaat uit: Marc van Abbe, voorzitter; Bauke Hüsken, secretaris; Jos Hüsken, penningmeester, Henk Hulshuizen, juridisch adviseur en Tom van Duuren, groendeskundige.

Tom van Duuren

Tom van Duuren

Groendeskundige
Henk Hulshuizen

Henk Hulshuizen

Juridisch adviseur
Jos Hüsken

Jos Hüsken

Penningmeester
Marc van Abbe

Marc van Abbe

Voorzitter
Bauke Hüsken

Bauke Hüsken

Secretaris

Historie

Op zaterdag 10 december 2011 zijn in de Loovelden, in het Dommeldal in Tongelre, de eerste 56 bomen geplant door onze deelnemers. De opkomst was hoog en het enthousiasme van onze deelnemers was groot. Na deze succesvolle plantdag stonden nog enkele geïnteresseerden op een wachtlijst. Op 2 maart 2012 werden ook zij in de gelegenheid gesteld om hun gedenkboom te planten. Daartoe werden er nog eens tien elzen in de Loovelden geplant. Door besnoeiing van enkele populieren ontstond in de Loovelden ruimte voor nog eens vijf extra zomereiken op die plek. Die bomen zijn op 31 januari 2014 geplant. Opnieuw konden we vijf deelnemers blij maken met een Gedenkboom.

In het voorjaar van 2014 zijn in de Genneper Parken, de ecologische groenzone tussen Gestel en Stratum, diverse jonge bomen geplant. Op zaterdag 27 september 2014 zijn 34 van deze bomen (20 populieren, 13 eiken en een berk) ingewijd als Gedenkboom. Op die zonnige najaarsdag was de opkomst met ca. 250 personen opnieuw erg hoog. Door de deelnemers werden de genummerde paaltjes bij de jonge bomen geplaatst, waarmee de Gedenkbomen officieel hun status verkregen.

Eind maart 2015 maakten we de derde Gedenkbomenlocatie bekend, namelijk de Hondsheuvels in Woensel. Hier stroomt achter de sportvelden en de atletiekbaan de rivier de Dommel. In de winter zijn aan de oevers van deze rivier diverse populieren gekapt en vervangen door jonge exemplaren. U kunt zich nu inschrijven voor een van de 114 bomen in het gebied dat zich uitstrekt tussen de Orpheuslaan en de Onze Lieve Vrouwestraat (Rondweg).